Шантарам – Грегъри Дейвид Робъртс

Публикувано на 01 November 2012 by admin

Обичам момента, в който си избирам книга. Усещам едно гъделичкащо любопитството ми чувство. Каква ли ще се окаже в същността си? Ще остана ли запленен и очарован или жаждата за едно изключително литературно постижение ще остане неутолена?

шантарам

Този път уцелих. Избрах заглавието „Шантарам” и скоро не бях оставал толкова доволен от покупката на книга.

Повечето от коментарите за тази съвременна история, изплетена от неочаквани събития, базирани на реални преживявания са положителни, категорични. Мнението ми не е повлияно от тях, а именно от творбата, сътворена от ръката на един бивш престъпник, наркоман, каторжник, човек направил достатъчно грешни избори в живота си, но притежаващ огромно сърце, неизтощим дух и безспорен талант.

Грегъри Дейвид Робъртс е 60-годишен австралиец, описал най-интересната част от живота си в роман, станал световен бест селър. След като семейството му се разпада, той загубва временно надежда. Търси утеха в хероина, но си навлича само беди. Зависимостта го превръща в крадец, който успява да осъществи множество обири, използвайки детски пистолет-играчка, докато не бива заловен и осъден на 19 години в австралийски затвор с максимална сигурност.

След две години успява да избяга, укривайки се в Нова Зеландия, а в последствие заминава за Бомбай, Индия. Живoтът му там е изпълнен с приключения, живее наравно с плъхове в бордей, лежи в затвори, работи с тамошната мафия, участва в битки на страната на муджихините в Афганистан.

“Шантарам” не е написана за определена аудитория, тя е за всеки, който притежава човешки ценности, за тези които имат усет към красивите неща в живота, за ценителите на стойностното творчество. Начинът, по който авторът поднася разказа се откроява с блестящи похвати, а описанията са толкова живи, че на моменти забравяш за заобикалящата те среда и неусетно се пренасяш по улиците на Индия.

Докато четох този шедьовър (без да преувеличавам) осъзнах, че настроението ми преминава през различни честоти, попадах в крайности – смях се на глас, усещах студена пот от напрежение, сълзите ми бяха на границата да бликнат…

Щом една книга е способна да причини такива чувства в един човек, то тя заслужава вниманието на умните хора, защото те винаги са състрадателни.

Колкото и редове да се изпишат относно „Шантарам”, няма да бъдат достатъчни, за да представят качеството и класата, постигнати от Робъртс.

Предизвиквам Ви, прочетете я!

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *