Музей под водата – Jason deCaires Taylor

Публикувано на 30 June 2012 by admin

С настъпване на същинското лято решихме да се гмурнем в дълбините на Карибско море и по-точно в лагуната на остров Канкун. Освен с райските плажовете, облечени със ситен бял пясък и тюркоазени води, крайбрежният мексикански град ни привлече с още една атракция.

музей-под-водата

В щата Кинтана Роо на полуостров Юкатан е града Канкун, където любителите на гмурканията могат да се насладят на подводен музей съдържащ, над 400 скулптури с човешки размери.

Създател на този шедьовър е английският скулптор Джейсън Де Кайръс Тейлър (Jason deCaires Taylor), който обикаля тамошният регион в търсене на местни хора, които да позират за подводната изложба.

Неговите склуптури са напълно безвредни за околната среда, като са изработени от бетон с неутрално PH. Инсталацията на подводния музей се простира на повече от 150 кв. м, с обща тежест 120 т.

Основната идея на този проект е чрез подводните фигури да се допренесе към засилване на морска флора и фауна, а след време това да доведе до образуване на изкуствен коралов риф. По този начин ще се даде тласък към развитие на локалната екосистема.

Разбира се една от целите на музея е привличане на повече туристи в региона. Ако случайно или не попаднете в Канкун, Мексико не пропускайте този подводен рай. Цените с включена разходка и гмуркане започват от 50$.

снимки © Jason deCaires Taylor

Източник : http://www.underwatersculpture.com

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *