Дървета касички

Публикувано на 02 June 2012 by admin

Наскоро попаднахме на интригуваща статия, разказваща за една интересна традиция от далечни времена, запазила се и до днес. Надяваме се, че вече сме погалили леко вашето любопитство…

дървета-касички

Историята започва някъде на Острова, преди десетилетия. Живущите по него време са имали традицията да набиват монети с помоща на камък в корите на различни дървета.

Този интересен обичай продължава и в наше време, като такива дървета могат да се срещнат в северозападна Англия, област Кумбрия и в северните части на Уелс.

Монетите се набиват предимно в изсъхнали дървета или дънери от различни хора преминаващи от там. Те вярват, че след като оставят паричка в кората на дървото, това ще им донесе щастие.

Но легендата е малко по-различна. Дърветата са наричани “дървета на желанията”, а до тях са се опирали болни хора, които са искали да оздравеят. За да си възвърнат жизнеността и доброто здраве е било необходимо да забият монета в дървото. По този начин болестта изчезвала.

Може би ще се запитате за възможността да бъдат откраднати от тогавашните глупци и дребни мошеници ??

Справедливостта е навсякъде – другата част от легендата разказва, че ако някой вземе монета от дървото ще бъде покосен от болест.

Защо да няма такова дърво и в България. Все пак хората трябва да вярват в нещо…

снимки © alamy, paulmorriss, rachelbibby, drewmunro, ministry, ShaunW

Източник : dailymail.co.uk

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *