Леща

Публикувано на 21 April 2012 by admin

С настъпването на пролетта всеки се стреми да промени поне малко начина си на хранене и да се погриже за добрата си форма и външен вид. Тази рецепта за яхния от червена леща може да се впише идеално в лека диета, а вкусът и няма как да не ви хареса. 

Време за приготвяне : 1 час

Необходими продукти : (~ 5 за порции)

леща-продукти

300 гр. червена леща

6-7 скилидки чесън

1/2  връзка магданоз

2 червени чушки (пипер)

1 глава лук

1 морков

1 ч.л брашно

1 ч.л. червен пипер

чубрица и сол на вкус

олио

Начин на приготвяне :

Наливате 1 л вода в тенджера и я слагате да заври. Изплаквате лещата и след като заври водата я добавяте вътре. Варите около 15-20 мин. (този вид леща увира много бързо, поради липса на обвивка).

Приготвените предварително зеленчуци нарязвате на дребно, като добавят половината от лука, от морковите и всичките чушки, слагате и сол по ваш вкус. Така зеленчуците и лещата се запознават, докато морковите омекнат (10-на мин.)

През това време в тиган с мазнина запържвате остатъка от лука и морковите, (може да се добави и 2-3 скилидки чесън). След като лука придобие златист цвят слагаме 1 ч.л брашно за сгъстяване. След още 2 мин. запръжката е почти готова,..преди да махнете тигана от котлона добавяте и червения пипер (1 ч.л.) необходима е много лека обработка на пипера, понеже бързо загаря.

леща-нарязани-продукти

Продуктите в тенджерата вече са готови и към тях добавяте запръжката. Оставяме на по слаб огън да поври още към 10 мин., след това махаме настрани тенджерата и оставяме още 10 мин. с капак, за да се задуши нашата яхния. За финал добавяме счукания чесън и нарязания на дребно магданоз, както и малко чубрица на вкус.

вкусна-леща

Червената леща се приема много благоприятно от стомаха, поради липса на люспестата част, както е при обикновенната леща. Полезна, вкусна и бърза за приготвяне.

Дано ви се услади!

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • Ноември е един крайно подходящ месец да хапнем нещо топло и традиционно. В следващите ...

  • Към края на лятото ни се иска да посъберем колкото може повече витамини, а същевременн ...

  • Ето и нещо за любителите на супите. Пилешка супа с много зеленчуци. Бързо, лесно и вку ...

  • Продължаваме с традиционните рецепти през студените месеци. Повечето хора са запознати ...

  • Днес решихме да ви представим една пилешка вкусотия от нашата кухня. Приготвянето не е ...



Вашият коментар

Current month ye@r day *