С настъпването на пролетта всеки се стреми да промени поне малко начина си на хранене и да се погриже за добрата си форма и външен вид. Тази рецепта за яхния от червена леща може да се впише идеално в лека диета, а вкусът и няма как да не ви хареса.
Време за приготвяне : 1 час
Необходими продукти : (~ 5 за порции)
300 гр. червена леща
6-7 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
2 червени чушки (пипер)
1 глава лук
1 морков
1 ч.л брашно
1 ч.л. червен пипер
чубрица и сол на вкус
олио
Начин на приготвяне :
Наливате 1 л вода в тенджера и я слагате да заври. Изплаквате лещата и след като заври водата я добавяте вътре. Варите около 15-20 мин. (този вид леща увира много бързо, поради липса на обвивка).
Приготвените предварително зеленчуци нарязвате на дребно, като добавят половината от лука, от морковите и всичките чушки, слагате и сол по ваш вкус. Така зеленчуците и лещата се запознават, докато морковите омекнат (10-на мин.)
През това време в тиган с мазнина запържвате остатъка от лука и морковите, (може да се добави и 2-3 скилидки чесън). След като лука придобие златист цвят слагаме 1 ч.л брашно за сгъстяване. След още 2 мин. запръжката е почти готова,..преди да махнете тигана от котлона добавяте и червения пипер (1 ч.л.) необходима е много лека обработка на пипера, понеже бързо загаря.
Продуктите в тенджерата вече са готови и към тях добавяте запръжката. Оставяме на по слаб огън да поври още към 10 мин., след това махаме настрани тенджерата и оставяме още 10 мин. с капак, за да се задуши нашата яхния. За финал добавяме счукания чесън и нарязания на дребно магданоз, както и малко чубрица на вкус.
Червената леща се приема много благоприятно от стомаха, поради липса на люспестата част, както е при обикновенната леща. Полезна, вкусна и бърза за приготвяне.
Дано ви се услади!
Подготвил : lejerno.bg
Виж също :
Ноември е един крайно подходящ месец да хапнем нещо топло и традиционно. В следващите ...
Към края на лятото ни се иска да посъберем колкото може повече витамини, а същевременн ...
Ето и нещо за любителите на супите. Пилешка супа с много зеленчуци. Бързо, лесно и вку ...
Продължаваме с традиционните рецепти през студените месеци. Повечето хора са запознати ...
Днес решихме да ви представим една пилешка вкусотия от нашата кухня. Приготвянето не е ...