Средиземноморски уют – Alexandre de Betak

Публикувано на 01 April 2012 by admin

Признаваме си без капка срам, че априлският сняг не е сред най-вдъхновяващите неща за жадуващите ни души (и кожа) за слънчеви ласки и вечери (вечер и вечеря) под открито небе. Попаднахме на едно място, обаче, което с чар, уют, непринуденост и тотална липса на претенциозност, се загнезди трайно в лежерните ни сърца.

средиземноморски-стил-Alexandre-de-Betak

Става въпрос за каменната къща, построена от Александър де Бетак, който освен с нея може да се похвали и с факта, че е известен дизайнер, арт директор и продуцент на събития, създал зрелищни модни спектакли за Victoria’s Secret, Dior и др. Предполагаме се радва на свръхразвито въображение…Къщата се намира в Майорка, Испания, и е резултат от дългогодишни бленувания, кроене на планове и  изпълнение. Както той самия казва:

“10 години мечтах за нея, 5 години търсих подходящото място, 2 години работих по него, 2 години я строих и ето я и нея!”.

В целия и блясък, бихме добавили ние (а предполагаме и вие след като хвърлите поглед върху снимките, ако вече не сте се изкушили).

Първите стъпки в модата го водят в селцето и бележат началото на увлечението на Бетак по това очарователно място. По онова време то е било толкова неразвито, че доста от къщите не са разполагали с телефон. Днес там живеят около 800 човека в къщи, така построени, че съществуват в изящна хармония – селото разполага със стриктни правила, касаещи строителството.

С какво ни спечели къщата на Александър? С морето, зеленината, слънцето. С многото крушки (той признава, че ги обожава и затова офиса му в Париж също изобилства от тях – около 300). Очаровахме се също от детските легла – издълбани обли кухини в стената, за да се шмугнеш в които, трябва да се покатериш. Обожаваме също онези огромни възглавници по пода. Освен това сме привърженици на естествените материали, а в тази къщурка те са навсякъде – мивки, вани, лампи, телевизор (!), направени от камък, маси, столове (или по-скоро пънчета), пейки, врати, сътворени от дърво, в почти непокътната натуралната красота. Не бихме могли и да подминем белите обли стени, окъпани от светлина и отразяващи тюркозените води на Средиземно море във всяка стая, дървените греди по таваните, рафтовете за книги, които сякаш от само себе си са се появили на стената, белите големи свещи и миниатюрните прелестни детайли.

Перфектно място ако бехме деца и не само – ето защо Александър идва с двамата си сина и събира много приятели на голямата маса в двора, под маслиновите дръвчета. Кой би отказал на такава покана? Ние не…

снимки © Jason Schmidt

Източник : http://tmagazine.blogs.nytimes.com 

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • Едно от местата, за които честичко мечтая, се намира в Италия. Разбира се, за да съм в ...

  • Някъде в западните части на България, малко след град Пирдоп в подножието на Стара пла ...

  • Да живееш в къща с приказна гледка към Тихия океан от едната страна и надникващите вър ...

  • Винаги съм се възхищавала на бодиарта и способността му, разполагайки се върху човешка ...

  • След като видяхме снимка на малък японски макак, стоящ в твърде заснежена обстановка, ...Вашият коментар

Current month ye@r day *