Загадки, напрежение, изненади – Саймън Бекет

Публикувано на 17 March 2012 by admin

Ценителите на криминалният жанр са винаги жадни за нови, завладяващи и нетипични романи в любимата си литературна ниша. Може би в някои моменти читателите чувстват насищане от еднообразни сюжети и типични главно действащи персонажи.

саймън-бекет-книгиАко сте леко отегчени от лаконични детективи, потенциални алкохолици с блестящ ум или мускулести арогантни офицери, разследващи престъпления, то тогава е време да се срещнете със Саймън Бекет и Доктор Дейвид Хънтър…

Авторът, с който ще ви запознаем, е англичанин и е известен с това, че не е известен в собствената си държава, за разлика от останалия свят. От Полша през Испания, Италия, Германия и САЩ славата му се носи като един от най-добрите съвременни майстори на криминалния трилър.

do-not-cross-lineЗа личният живот на Бекет и многобройните му трансформации може да се разказва много. Той се е подвизавал като учител в Испания, член на музикална банда, журналист за някои от водещите английски вестници…, но една от най-забележителните и интересни части от неговият живот е посещението му в Антропологическия изследователски център, известен още като „Ферма за трупове” (Body Farm) в САЩ, Тенеси през 2002 г. Изпратен е там от списание Daily Telegraph със задачата да напише статия за обучаващи се служители от тамощната полиция.

Ето така се ражда идеята за един страховит, интригуващ и специфичен криминален роман с главен герой английския антрополог, доктор по съдебна медицина – Дейвид Хънтър. Обикновен човек, травмиран от злощастните развития в живота си, героят на Бекет е водещата фигура във вече четири издадени романа, станали световни бестселъри.

До момента в България са издадени три от тях а в следната последователност : „Убийства в Манхам”, „Огнена Диря”, „Шепотът на мъртвите”…

„Убийства в Манхам” („The Chemistry of death”) ни заинтригува с ироничното развитие на сюжетната линия. Д-р Хънтър се опитва да забрави своето минало, като се заселва в малко селце в Англия, но точно там смъртта е в големи количества. В този момент никой друг не е способен да помогне на жителите на Манхам, освен д-р Хънтър със своите изключителни познания за мъртвите…

„За мен не беше загадка какво става с човешкото тяло, когато животът го напусне. Познавах разложението във всичките му форми и можех да предвидя как ще се развие в зависимост от времето, почвата и сезона.”

english-books-cover-simon-beckettОчаквахме „Огнената Диря” (“Written in bone”) с голямо нетърпение и още по-големи очаквания. Не останахме разочаровани, дори напротив бяхме възхитени от невероятната втора част на приключенията на английския доктор. Действието ни принася на малък остров в Шотландия, където главният герой се сблъсква със още по-опасни ситуации, застрашаващи живота му до последната страница. Интелектът на убийците ескалира със всеки следващ роман, историите се заплитат, а краят е неочакван и шокиращ.

Третата книга от поредицата - „Шепотът на мъртвите” (“Whispers of the dead”) излезе в края на 2011 година в доволните 319 страници напрежение. В нея читателят може да се докосне изключително близо до преживяното и видяното от Саймън Бекет във “Body Farm” в САЩ. Д-р Хънтър е на гости на свой стар приятел и учител в щата Тенеси, когато странни събития го въвличат в едно от най-големите разследвания на убийства в Щатите.

Описанията, геройте, автентичната информация, характерите, поведението и природните картини са толкова умело прелетени един в друг, че ни карат да се почустваме като наблюдаващ страничен герой от неговите криминални шедьоври.

Спокойно можем да използваме английския израз “page turner” (книга която четете със затаен дъх и неистов интерес, от която не можете да се отървете и всяка прочетена страница ви кара да обърнете следващата…) за историите на Саймън Бекет.

Горещо ги препоръчваме на всички фенове на криминалния трилър,  и не само. Ако не сте близки с този жанр, нашият съвет е да се докоснете поне за малко до загадачните дебри на разследванията и напрежението с романите на Бекет.

За тези от вас, които са прочели излезлите на българският пазар три негови романа, остава само очакването на четвъртата му книга, която се появи през февруари тази година в Англия – „The calling of the grave”.

Приятно четене…

Сайт на автора : http://simonbeckett.com/

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *