Италианската ривиера – Манарола

Публикувано на 29 February 2012 by admin

Едно от местата, за които честичко мечтая, се намира в Италия. Разбира се, за да съм вярна на романтичната си същност, е разположено на брега на морето и притежава кристално ясно изразена индивидуалност.

Италия-Манарола

Казва се Манарола – малко рибарско селце, стъпило гордо върху надвисналите над морето скали. Намира се в областта Чинкуе Терре – част от италианската Ривиера, приютила в пределите си 5 изумително красиви селца – Рио Маджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца, Монтеросо ал Маре. Те са свързани помежду си с пътека, по която може да се мине пеша и на места ще изиска усилия от ваша страна, но пък гледката ще ви мотивира да се стегнете.

Сред 5-те селца, Манарола е почти най-малкото, но по отпускаща и лежерна атмосфера е първенец. Тук вместо коли, по улиците можете да видите обърнати паркирани лодки. Колите не са разрешени, така че разчитайте на влака като начин за пристигане (и евентуално отпътуване) в това райско място. Идилия без шум от спирачки, клаксони и всичко покрай тях (неща, без които ми се струва, че спокойно мога да изкарам известно време.

Манарола има характерна визия, основнaтa чертa на която са къщите, които са построени сякаш една върху друга върху скалите, в стар италиански стил и пастелни цветове, прегръщайки и отблъсквайки прекрасното италианско слънце. Те, заедно с морето и безбройните му нюанси, живописното небе и лозята наоколо, създават шедьовър, който всеки ден носи със себе си различна симфония от цветове.

Попаднете ли в Манарола, не пропускайте да минете пеш крайбрежната пътечка, свързваща селцето с Рио Маджоре. Наричана “Пътеката на любовта” (“Via dell’Amore”), тя ще ви остави без дъх от смайващия пейзаж, който разкрива. По пътя ще видите много любовни графити, катинарчета и пейки, но, озовали се там, надали ще бързате за някъде, така че седнете и се потопете в цялата тази красота и магия около вас.


снимки © Vihren Sapundzhiev

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *