Снежни маймуни

Публикувано на 19 February 2012 by admin

След като видяхме снимка на малък японски макак, стоящ в твърде заснежена обстановка, решихме, че въпросната животинка изглежда толкова умилителна и захаросана, че заслужава да посветим цяла статия на този вид.

снежни-маймуни

Снежните маймуни (японски макак) са единствените примати (освен хората, разбира се), който живеят в области с толкова ниски температури. Подобно на нас, с ежегодната тенденция към закръгляне през зимата, при снежните маймуни колкото по-студено място обитават, толкова повече тежат. Нещо, което със сигурност им е от полза, имайки предвид факта, че някои от тях живеят при температури до под -10 °, само по козина.

Освен че издържат на студ, те са се доказали и като отлични плувци и като цяло се считат за интелигентни същества. Почти единственият вид (отново, освен хората, и не винаги), който мие храната си преди да я сложи в устата си, а едно от хобитата им е да си играят със снежни топки. Що се отнася до храната – това са основно растения, насекоми, семена, плодове, корени и понякога, за разнообразие, риба. Живеят в групи, доминирани числено от женските видове.

снимки © behance.net; telegraph.co.uk

Това, обаче, с което снежните маймуни са най-известни е, че са отявлени почитатели на топлите минерални басейни (как си приличаме само), особено през зимата. В това можете да се убедите най-добре в Jigokoudani Monkey Park, в град Яманучи, Япония.

Въпреки че името на парка означава «Долината на ада» (заради врялата и димяща вода, която се промъква бълбукаща през замръзналата земя), той представлява същински рай за маймуните.

Зимните дни те прекарват в пълен релакс в специално създадения за тях горещ басейн. Взаимното пощене е неизменна част от отпускащото изживяване. През нощта се връщат в сигурността на горите.

Ако попаднете в този маймунски рай имайте предвид, че е забранено да се разхождате с храна около тях. Забравете също да ги докосвате и се въздържайте да ги гледате в очите.

Ако тези рестрикции ви се струват прекалени, изгледайте клипчето по-долу. Можете да похапвате през това време…

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *