El Ateneo – различната книжарница

Публикувано на 12 February 2012 by admin

Какво си представяте при споменаването на думата „книжарница”? По всяка вероятност книги (определено), рафтове и от време на време някой консултант. Истина е, че повечето книжарници представляват съвкупност от точно тези компоненти.

el-anteneo-аржентина-книжарница

Има и други, обаче, в които избирането на книга се превръща в същинскo естетическо пиршество. В една определена книжарница, попадне ли човек, се чувства сякаш присъства на представление, предназначено само и единствено за него. Обстановката е като на великолепна, бляскава и безумно изискана зала.

Ето затова си струва да обърнем внимание на книжарница El Ateneo, която се е разположила гордо в центъра на аржентинската столица Буенос Айрес. Връщайки се в далечната 1919, днешната книжарница е била прочут театър с гръмкото име Teatro Grand Splendid, отворил врари в същата година. Театърът разполагал с 1050 места, а на сцената му можели да се видят голямо разнообразие от представления, като най-голяма популярност му носят първите майстори на аржентинското танго като Карлос Гардел и Роберто Фирпо. Величие и страст.

През 1929 г. театърът се превръща в кино. Но не просто кино, а това, в което са се прожектирали първите филми със звук в Аржентина.

През 2000 г. залата претърпява последното си преобразяване – реновирана е от известния архитект Фернандо Манцоне, за да заживее нов живот като книжарница от веригата Grupo Ilhsa. Някогашният блясък е запазен – високият, изящно изрисуван таван, оригиналните ложи, пригодени днес като кътчета за четене, пищните дърворезби, неповторимия дух на блясък и разкош.

На мястото на седалките днес има лавици с книги. Сцената пък, на която все още стоят огромните пурпурночервени завеси, е превърната в кафене и място за четене. Слезете ли в мазето, ще откриете музикален магазин.

Милиони хора преминават през чудноватата  книжарница годишно, а на нас не ни остава нищо друго, освен да се надяваме, че някой ден ще ни се отвори път натам, за да можем да надникнем в книжарницата, която Guardian постави на второ място в класацията си за най-добрите книжарници в света (2008).

снимки © twenty-somethingtravel

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • Наскоро надникнахме в един театър, превърнал се в книжарница с името El Ateneo, позици ...

  • Признаваме си с известна доза срам и носталгия, че от ученическите си години не сме ст ...

  • Едно красиво произведение на изкуството винаги си струва да бъде показвано и обсипвано ...

  • Книгите могат да бъдат четени, писани, разказвани, любезно да услужат със съдържанието ...

  • Несъмнено един от най-наелектрезиращите, изригващи и разтърсващи денс ивенти е Sensati ...Вашият коментар

Current month ye@r day *