Боб яхния

Публикувано на 14 November 2011 by admin

Ноември е един крайно подходящ месец да хапнем нещо топло и традиционно. В следващите редове ще разберете как да приготвите вкусна боб яхния без излишни усилия.

Време за приготвяне : 1:30 -  2:30 ч. (в зависимост от вида на боба)

Необходими продукти :продукти-за-боб

400-500 гр. зрял боб

2 средни глави лук

1 чушка (пиперка)

2 средни моркова

1 супена лъжица брашно

2 чаени лъжици червен пипер

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

олио и сол (на вкус)

Начин на приготвяне :

Предварително можете да накиснете боба в гореща вода за около 30-40 мин. (така завира по бързо). В средно голяма тенджера слагате боба да се вари като наливаме вода почти до ръба и (оставяме около два пръста). Когато водата заври, е необходимо да я сменим с нова. Смяната на водата се прави с цел неутрализиране на евентуален стомашен дискомфорт. :) Сваряването на боба е относително като време, зависи от вида на самия боб, но се движи в границите на час-час и половина. Най-добрата проверка си остава опитването.

След като боба е сварен, може да добавите предварително нарязаните на дребно зеленчуци, като оставите настрани 1 глава лук  за запръжката, магданоза и джоджена (те се слагат накрая). Добавете сол на вкус и 1 с.л. олио. Зеленчуците омекват за 5-10 мин. максимум. Всичко е почти готово, остава само запръжката.  В тиган с мазнина запържвате нарязаната на дребно глава лук, която оставихме предварително. След като стане златист, добавяте 1 с.л. брашно, 2 ч.л. червен пипер и половин черпак от бульона на свареният вече боб. До минута всичко вече се е сгъстило достатъчно. Добавяте запръжката в боба като разбърквате. Оставете съставките да се опознаят на тих огън, докато всичко започне леко да ври. Остана само да добавим нарязаната на ситно зеленина.

вкусна-боб-яхния

 

 

 

 

 

 

Рецептата няма да ви затрудни, а самата яхния ще ви накара да си оближете пръстите. По желание може да се добави запечена наденица и да се консумира с пикантна туршийка.

Да Ви е вкусно!

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • С настъпването на пролетта всеки се стреми да промени поне малко начина си на хранене ...

  • Продължаваме с традиционните рецепти през студените месеци. Повечето хора са запознати ...

  • Ето и нещо за любителите на супите. Пилешка супа с много зеленчуци. Бързо, лесно и вку ...

  • Към края на лятото ни се иска да посъберем колкото може повече витамини, а същевременн ...

  • Тиквичките са една много приятна и лека храна, за това решихме да ви представим рецепт ...



Вашият коментар

Current month ye@r day *