Глемпинг – на къмпинг в лукс

Публикувано на 14 November 2011 by admin

Глемпинг означава да къмпингуваш, заобиколен от лукс. Glamping всъщност  е съкращение от glamorous camping – „луксозен къмпинг”. Искате да постигнете единение с природата, но си мислите с ужас за огромните туристически раници, монтиране на палатки, сън в спален чувал?

глемпингВ такъв случай една сравнително нова туристическа тенденция – “Глемпинг” е точно за вас – идеален “зелен” отдих, ставащ все по-популярен в Европа. Той идва като отговор на туристическата индустрия да задоволи все по-високите изисквания  на съвременните пътешественици, които искат да бъдат сред природата, но не желаят да се откажат от удобствата на градския живот.

Глемпинга се е появил първоначално в Африка, където много богати ловци са ходели на сафари. За организаторите на това скъпо удоволствие максималният комфорт на гостите е бил от изкючително значение. Така сред саваната са се появили доста уютни палаткови градчета, снабдени с почти всички блага на цивилизацията. От тогава са започнали да ги наричат “Глемпинги”.

Така например в швейцарския глемпинг “Whitepod”, който е разположен на височина 1400м. в Алпите, в палатките няма електричество, отопление нито пък вана с гореща вода. Но пък има газени лампи за осветление и обикновена печка с дърва. Можете да вземете душ само в съседната постройка, където се намира СПА ресторант и малка библиотека. За сметка на това палатките, в които човек може да ходи изправен в цял ръст, са направени от високотехнологични и екологични материали и са мебелирани не по-зле от който и да е градски апартамент. На глемпинга “Whitepod” заслужено са присъдени не малко награди за “Отговорен туризъм”. Природата тук се охранява много строго. Придвижването става изключително пеша, със снегоходки или кучешки впрягове.

Не по-малко екологично чист и привлекателен е глемпинга в португалското градче Силвиш. Там на гостите се предлага да изберат: или да се настанят в прекрасно мебелирана монголска юрта, или в не по-зле обзаведено старомодно холандско вагонче, или пък в добре оборудвана немска пожарна кола. Във всички жилищни помещения има биологични тоалетни, чиито изходи се използват за наторяване на местната зеленчукова градина.

Подобни комфортни глемпинги има в Ирландия, Швейцария и даже на Канарските острови. А в Англия, в градчето Доунхем – графство Норфолк, можете да се настаните в традиционните вигвами на североамериканските индианци.

И все пак, не е задължително да се прибягва винаги до услугите на организиран глемпинг. Благодарение на френския дизайнер Пиер Дюма (Pierre Stephane Dumas), който е създал прозрачна надувна палатка във вид на балон – наречена “Bubble Tree”, можете да отидете където и да е, без да изпитате липса на комфорт. Палатката е прозрачна и е снабдена с шкафове, рафтове, електричество, а самата конструкция напомня на добре обзаведена хотелска стая. Засега палатката може единствено да се наеме за 450 евро за нощ, но това явно не е пречка за тълпите хора, жадуващи да изпитат новото удоволствие – “Глемпинг”.


снимки © Pawsup.com, Pierre Stephane Dumas, whitepod-resort

 

Подготвил : lejerno.bg

Източници : http://www.pawsup.com; http://bubbletree.fr; http://www.whitepod.com/

 

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *