Малки крачета

Публикувано на 05 November 2011 by admin

Пристягането на стъпалата е била традиция, изпълнявана върху младите жени в Китай още от дълбока древност. (От преди около 1000 години). Този обичай се прилагал от ранно детство само върху малки момичета.

малки крачетаСъстои се в следното: Кракът на детето се увива с платнени ленти или бинтове. Пристяга се, дотолкова че да не се наруши кръвообръщението, но да не се позволи на крака да расте. И така всеки ден, в продължение на години продължава тази болезнена процедура. В резултат вече възрастните китайски жени имали малки стъпала, характерно деформирани.

малки-крачета-бинт Първото споменаване за тази традиция е от времето на династия Сонг (960-1279г. пр.н.е.) Обичаят да се бинтоват краката на момичетата в Китай, наподобява на методите на тъй-наречените „Компрачикос“ (в Испания, хора които купували деца и ги превръщали в изроди като ги модифицирали).

Но всъщност това не е така. Съществували специални начини за деформиране на стъпалото. Идеалната красавица в стария Китай трябвало да има крака като лотос и ситна походка. В древен Китай започвали да бинтоват краката на момичетата от 4-5 годишни. В резултат на тези мъки някъде около 10 годишна възраст момичетата  са имали стъпала с дължина около 10 см. После са започвали да се учат да вървят правилно – като възрастните. И след още 2-3 години били готови за за женитба.

малки-крачета-деформацияРазмерите на „лотосовото краче“ станали важно условие при сключване на граждански брак. Младоженките с големи стъпала се подлагали на присмех и унижение, тъй като приличали на жените от простолюдието, които работели по нивите и не можели да си позволят привилегията да си бинтоват краката. В различните области на Китай били модерни различни форми на „Лотосовото краче“. В едни области предпочитали по-тесни крака, в други по-къси и миниатюрни. Различни били материалите, орнаментите и формата на „Лотосовите обувки“.

Като интимна, но все пак изложена на показ, част от дамското облекло – обувките показвали какво е общественото положение, професия, звание, ранг, богатство и личния вкус на тяхната притежателка.

малки-крачета-обувки Днес този обичай на пристягане на стъпалата се счита за дива отживелица от миналото и начин да се дискриминират жените. Но все пак по-голямата част от жените в древен Китай са се гордеели  със своите „лотосови“ крачета.
Преди сватбата родителите на младоженеца първо питали семейството на невестата какви крака има, а после как изглежда. Стъпалата тогава са били най-важното качество на жените. По време на болезненото бинтоване на краката, майките утешавали дъщерите си, като им обяснявали какви бляскави перспективи ги очаквали в брака, които зависели от малките им крака.

малки-крачета-обувки2Но явно всяка крушка си има опашка. Като че ли този обичай е предизвикан от мъжете в Китай. Всеизвестно е, че даже краткотраен поглед върху „Лотосово краче“, предизвиква в китаеца висши естетически и еротични копнежи. Събуването на такова краче е било върха на сексуалната фантазия на древнокитайските мъже. Съдейки по древните писания „Лотосовите крачета“ са били непременно: малки, тънки, остроноси, меки, симетрични и ….ароматни!
Китайските жени плащали за красотата и сексапила си твърде висока цена. Но така или иначе собственичките на идеални „лотосови“ крачета били обречени на доживотни мъки и страдания.

През 1911г.тази практика е била прекратена със закон като варварска.

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *