Мартенски Дни /The Ides of March/

Публикувано на 22 October 2011 by admin

На 31 август във Венеция беше открит 68-ят международен кинофестивал. Един от филмите представени в конкурсната програма бе филмът на Джордж Клуни „The Ides of March”.

мартенски-дни

 

 

 

 

 

 

В България заглавието е преведено като: ”Мартенски дни” или „Мартенски Иди” – /на латински:  Idus Martias/ е името на датата 15 март в римския календар. В римско време, Мартенските Иди са празничен ден, посветен на бог Марс и тогава обикновено се е провеждал военен парад. В модерните времена, терминът Мартенските Иди е най известен  като датата, на която Юлий Цезар бил убит от заговорници /в 44 г. пр. Хр/.

Филмът е поставен по известната пиеса на Бо Уилимон „Farragut North” (така се нарича една спирка на метрото във Вашингтон). Това е четвъртия филм, в който Джордж Клуни се изявява като режисьор. Той е съавтор на сценария и изпълнител на една от главните роли.мартенски-дни-райън

Сюжета е изграден на базата на избирателната кампания на Хауърд Дин (в момента – председател на Демократическата партия), проведена през 2004 година в рамките на първичните избори за кандидат-президент на САЩ. Встъпителните кадри на филма предлагат на зрителя да надникне зад кулисите на предизборна президентска кампания, да се потопи в мръсните политически игри и машинации. Всеки ход на политическата шахматна дъска е показан колкото може по-драматично, но понякога създателите на филма излизат от реалното. Трудно можем да повярваме че всички тайни срещи стават или на стълбищни площадки, или в затворени ресторанти и пр.

На кратко – младия и интелигентен прессекретар Стивън Майерс (Райън Гослинг) изградил впечатляваща за годините си кариера в политиката, се присъединява към екипа на един от най-популярните кандидат-президенти. Стивън се съгласява да се срещне с представител на конкурентния предизборен щаб – Том Дафи (Пол Джамати), за да „обсъдят” шансовете на кандидатите. Думите са изречени, предложенията са направени, но Стивън отказва да повярва на информацията на Дафи, която дискредитира неговия шеф – Майк Морис (Джордж Клуни).

мартенски-дни-клуни

Постепенно сюжетната линия и политическите интриги стават все по-заплетени, а кандидатът за президент – Майк Морис вече не ни се струва толкова идеален, както в началото.

Може да се каже че силният актьорски състав включващ и Филип Хофман, демонстрира високо професионално майсторство. Изненадващо е все пак, че Джордж Клуни и Леонардо ди Каприо (който е изпълнителен продуцент на филма) – известни със своите либерални възгледи, са решили да разкажат историята на кандидат за президент-демократ.

Филма свършва на една крачка от това, да не се превърне в следващия момент в пародия на филма „Цялото президентско воинство”(1976 г., режисьор Алън Пакула. спечелил 4 „Оскара“)

мартенски-дни-джордж-клуни„…Големите проблеми, които се разглеждат във филма са проблеми, с които се сблъскваме всеки ден в ежедневието си, включително моралните въпроси…“   Джордж Клуни

Бюджетът на филма е 12 500 000 $, а по кината е от 7 октомври.

 

Официален трейлър :

Режисьор : Джордж Клуни

В ролите : Джордж Клуни, Райън Гослинг, Филип Сиймур Хофмън, Пол Джамати, Мариса Томей, Джефри Райт, Евън Рейчъл Ууд

Жанр : Драма

Подготвил : lejerno.bg

 

Виж също :

  • Първата версия на този филм е показана през 1984 година с други актьори и друг екип. Ф ...

  • Един филм на американския режисьор Бенет Милър, вдъхновен от книгата на писателя Майкъ ...

  • След противоречивите мнения на критиците относно филма „Изгревът на Валхала” /„Valhala ...

  • Филмът е създаден по едноименния култов комикс на Лоуъл Кънингам. След успешното предс ...

  • Събитията във филма ”Жива стомана” се случват някъде бъдещето,  където бокса е забране ...Вашият коментар

Current month ye@r day *