Да убиеш присмехулник /Харпър Ли/

Публикувано на 20 October 2011 by admin

Една от книгите предизвикала голям интерес с преиздаването си и в България е „Да убиеш пресмехулник”. Американската авторка Нел Харпър Ли написва този роман преди повече от 50 години, но въпреки това, той остава един от най-добре оценените и стойностни романи за всички времена. да-убиеш-присмехулникЗа написването му тя е отделила две години и половина от своя живот, както и много усърден труд, но малко по-късно усилията и биват възнаградени, като книгата печели наградата „Пулицър”.

Историята е семпла, разказана от 6 годишната Джина-Луиз Финч /Скаут/, живееща в Алабама по времето на сегрегацията. Авторката засяга по удивителен начин темите за расизма, възпитанието, човешките отношения и предрасъдаците в тези времена. Приключенията на Скаут, по-големият и брат Джем и техния приятел Дил в малкия град Мейкомб нямат край. Техните преживявания преминават през много емоции и интересни авантюри, сред които: опитите да разкрият нещо повече за тайнственият си съсед Бу Редли за когото се разказват страшни легенди; Делото срещу невинен негър обвинен в изнасилване защитаван от баща им Атикус Финч; Опознаването и коментарите по адрес на старите дами от града. Това са само малка част от сполитащите ги случки разказани с прецизността и охотата на Харпър Ли.

Техният баща Атикус Финч е уважаван адвокат и почтен гражданин, стараещ се да предаде доброто възпитание, културата и правилното отношение към хората на своите деца. В това начинание с цялото си старание му помага домашната прислужница Калпуриня.

В някои моменти книгата е много забавна, а в други – сериозна, предаваща важни житейски съвети и истини. Романът се развива динамично, написан е като че ли от дете за възрастните хора, а от него всеки може да научи по нещо. Препоръчваме го на всеки ценител на световните класически романи. А категорията в която попада е на задължителните книги които човек е длъжен да прочете през живота си.

Атикус се освободи от мен и ме погледна.

  – Какво искаш да кажеш ?

  – Ами че ако постъпиш другояче, то би било все едно да убиеш присмехулник, нали ?

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *