Обичаи и традиции /част II/

Публикувано на 13 October 2011 by admin

За любознателните ето и още малко информация относно племената по цял свят, техните традиции и странни обичаи.

обичаи-и-традиции-част2Монголия

Между Русия и Китай съществува държавата Монголия. Интересно е да се знае че там официалната писменост е кирилица. В тази държава, ако някой удари кон, куче или някое друго животно се смята че все едно е ударил свой приятел. Ако някой хвърли нечистотии или отпадъци в река, езеро или минерален извор, бива наказван за разваляне на водата – източник на живота. Наказание чака и тези, които изхвърлят жар и гореща пепел от печката, защото това може да предизвика пожар и да застраши живота на хората и животните в околността, както и да застраши природата. В Монголия е забранено да се уринира срещу изгряващото слънце. По такъв начин се почита светостта на слънцето, което свети и огрява целия свят. Там, ако някой не нахрани госта си, се смята че е алчен и негостоприемен. Не е прието също да се използват груби и обидни думи, които биха накърнили доброто име на някой човек. Монголците казват:  „По-добре е да ти счупят ръката, отколкото да увредят доброто ти име”.

Бутан

Кралство Бутан се намира в Азия, между Китай и Индия. Жените там използват за поздрав към деца, познати или по-млади от тях поздрава „Кузу Зангпо”, а към по-възрастни от тях се обръщат с думите „Кузу Зангпола”. Когато в стаята влезе по-възрастен, всички трябва да станат докато той сяда. Когато реши да си тръгне, всички стават и не сядат докато не излезе от стаята.

Мадагаскар

Остров Мадагаскар се намира на 400 км.  от Африка в Индийския океан. Там съществува странна погребална церемония. Докато носят към гробището ковчега с мъртвия носачите изпълняват своеобразен танц, като силно клатят ковчега. През това време около тях жените пляскат с ръце, а мъжете размахват мечове. Когато ковчега с мъртвеца е донесен на гробището и погребан, на гроба се поставя възпоменателна статуя. След погребението се прави пиршество на което се сервира месо от Зебу (вид едър рогат добитък). Церемонията продължава няколко дни и е придружена от песни и танци. Продължаването на церемонията зависи от богатството на починалия. Понякога продължава няколко седмици. Има гробници украсени със стотици чифтове волски рога.

Мозамбик

Република Мозамбик, е страна в югоизточна Африка. Ако почине съпруга на някоя жена в Мозамбик, тя е длъжна да се омъжи за брат му или за някой мъж от роднините на съпруга си, защото жената се смята за собственост на семейството. В племето Зулу все още се използва обичая, ако млад мъж  иска да се ожени за младо момиче, той трябва да получи  разрешение от бащата на момичето и да му заплати данък във вид на определен брой рогат добитък. На старейшината в зулуското село се позволява да има много жени. Броят им варира от 1 до 11.

мозамбик-замбияЗамбия

Замбия е държава в южна Африка. Там ако някой мъж реши да се ожени, ще съобщи на семейството си че е готов за женитба. Семейството започва да търси съпруга за младия мъж.  Когато се намери бъдещата съпруга, тя се представя на евентуалният си съпруг. Двамата разговарят и решават дали ще продължат да се виждат в бъдеще. Колкото е по-образована бъдещата съпруга, толкова повече трябва да заплати на родителите и младоженеца. Обаче семейството на невестата  завинаги има власт над нея. Ако младоженецът не отговаря на изискванията на семейството на булката, то от своя страна може да си прибере обратно невестата заедно с децата за да ги гледат родителите на булката или някои роднини. Естествено, съпругът може да подаде жалба в съда, но ако съдът го признае за виновен, съпругата и децата остават при нейните роднини.

Екваториална Гвинея

В централна Африка, край Гвинейския залив се намира република Екваториална Гвинея. По законите на племето Буби, цялото имущество на съпругата след брака преминава в ръцете на съпруга. А на хората от различни социални групи не е разрешено да се хранят заедно.

Камерун

Държавата се намира в централна Африка. Там законите и традициите позволяват многоженството. Много момичета се омъжват на 12 години. Принудителния брак е нещо обичайно. Също така в Камерун съществува гениталното обрязване при жените. Ако момичето е девствено, сумата за зестрата е 30 000 франка. А ако не е, зестрата е няколко евтини дрешки.

 

Какво ли още може да научим ? :)

Подготвил : lejerno.bg

 

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *