Обичаи и традиции /част I/

Публикувано на 12 October 2011 by admin

Ето и някои интересни традиции и обичаи от африканските държави и островите покрай Австралия и Индонезия.

обичаи-и-традицииЗимбабве

В южна Африка между реките Лимпопо и голямата Замбези се намира държавата Зимбабве. Там съществува странен обичай. Нарича се изпитание на девствеността. Преди сватбата майката на младоженеца, лелята, съседа или самия младоженец поставят пръст във влагалището на младоженката, за да проверят дали е девствена.

Уганда

Уганда е разположена в източна Африка, близо до езерото Виктория. В културата на племето Анколе-Ватуси има обичай лелята, като подарък за племенника си,  да обучи съпругата на племенника си преди сватбата на нещата от живота и в това число как да се държи в леглото. Уроците преминават през първата брачна нощ. Тримата – младоженеца, младоженката и лелята лягат в брачното легло и там лелята показва на невестата как на практика да се държи в леглото.

А пък най-големият подарък който би направил бащата на младоженеца за сватбата е да да помогне на сина си да изпълни в брачната нощ мъжествените си функции. Там е прието свекъра да спи с младоженката преди младоженеца. Пак в Уганда, до преди трийсетина години жените са били длъжни да стоят на колене, когато разговарят със съпруга си.

Сомалия

В Аденския залив, близо до Индийския океан се намира Сомалия. Там сомалийските момичета, след като се родят биват обрязвани. Тази традиция е дълбоко вкоренена в тяхната култура. Сомалийците вярват, че момичето трябва да се “почисти” след като се роди. А в някой племена момичетата не могат да се омъжат, ако не са обрязани. В Сомалия на мюсюлманите е забранено да докосват слюнката на кучетата. Ако случайно някой докосне слюнка на куче, той трябва да си мие седем пъти ръката и едва тогава може да се моли.

карибати-фиджиКарибати

В тихия океан върху 33 атола се намира никому неизвестната държава Карибати.  Там бременните жени се кичат с амулети от листа, зъби от морско свинче и човешки косми и ги носят от изгрев до залез слънце. Бременните жени не бива да пипат раци, защото е възможно детето което ще се роди да има по лицето гъста козина. Също така не трябва да докосват плоска риба, имаща две очи от едната страна като калкан и писия, защото би могло детето да се роди с двете очи от едната страна на лицето. Това се отнася и за морската костенурка и змиорката, защото детето може да се роди страхливо и бавноподвижно. А в менюто на бременните жени трябва да влиза акула и риба меч, за да стане детето силно и смело.

острови Фиджи

Островите се намират в Океания, архипелага Меланезия. Населението на островите се счита за най-дружелюбното в света. На островите Фиджи съществува официална церемония за посрещане на гости и поднасяне на приветствия – наречена Севу-Севу. Там, ако отидете на гости в някое село трябва да занесете като подарък около половин килограм Ягона (корени от растението Кава-Кава, цена около $10.), за да помолите за разрешение да посетите селото и да покажете уважението си към стопаните. От тези корени се приготвя напитката Кава-Кава. Всички жители на селото присъстват на церемонията, облечени в Сулу (саронг).  Когато ви подадат чашата с кава, пляскате веднъж с ръце и викате – “Була” и след това изпивате всичко наведнъж. След изпиете питието, връщате чашата обратно и плясвате три пъти с ръце. Напитката Кава-Кава е наркотична и се приготвя от корените на растението като се добавя студена вода. Сервира се в половин черупка от кокосов орех. Популярна е сред младите хора на островите, защото предразполага към по-лесно общуване.

втора част предстои..

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • За любознателните ето и още малко информация относно племената по цял свят, техните тр ...

  • Пристягането на стъпалата е била традиция, изпълнявана върху младите жени в Китай още ...

  • Една от първите алкохолни напитки открити от човека е бирата. Тази любима на много хор ...

  • В живота на писателя се случва поне веднъж някоя книга да дойде при него като неочаква ...

  • Някъде в западните части на България, малко след град Пирдоп в подножието на Стара пла ...Вашият коментар

Current month ye@r day *