Улично изкуство /Olek & Swoon/

Публикувано на 05 October 2011 by admin

Вървейки по улиците на София, често се натъкваме на различни непревликателни улични обекти, фасади, стари паметници, занeмарени градинки и паркове. С помощта на уличното изкуство обаче, те могат да придобият доста по-симпатичен вид.

агата-олек

Реших да ви запозная с творчеството на две жени, които живеят в САЩ и карат хората да се усмихнат поне за миг, докато вървят по иначе сивите улици, предлагащи еднотипни пейзажи, внасяйки щипка свежест и цвят.

апартамент-олекПолякинята Агата Олек, позната като Olek, която понастоящем живее и твори в САЩ, е често в центъра на вниманието на фестивали и изложби от САЩ, Европа, та чак до Южна Америка. тоалетна-олекНейната страст е доста инересна – плетене на една кука. Чрез своя талант тя преобразява напълно предметите, обличайки ги постепенно в своите приказни плетива, които без съмнение им стоят чудесно. :)

Олек създава аксесоари, танцови костюми, облича улични обекти в плетени одежди, покрива велосипеди в акрилени кожухчета. Контрасните цветове и нестандартните решения, предават на произведенията и една щура и забавна нотка.

велосипед-олек

 

 

 

 

 

 

Мохерната скулпторка очарова с креативни идеи, а живота и може да се опише като една дълга „заплетена” история.

бик-олек

 

 

 

 

 

 

33-годишната Олек доказва за пореден път, че човешката градивност и изобретателност нямат граници.

 

swoon_cover

Каледония Денс Къри е една друга екстравагантна личност, посветила живота си на уличното изкуство още от края на 90-те години. По-известна с псевдонима си Swoon, тя разкрива едно друго лице на затънтените улички и пустите стени в Ню Йорк. Използва интересна техника, като създава контурни фигури, близки до човешкия ръст, от картон и хартия, закрепвайки ги по улиците с помощта на пшенична паста /нишесте от различни култури/.swoon Творбите и изобразяват в повечето случаи човешки портрети, като често авторката използва лицата на свои близки и приятели. Рисунките вдъхват емоция, цвят  и промяна в монотонното ежедневие на забързания сивеещ град, привличайки вниманието на хората. Swoon използва предимно изоставени градски части, аварийни изходи и мостове, за да излага на показ своите шедьоври, а материалите, които използва в повечето случаи са рециклирани отпадъци.

swoon_ppl

Ренесансовите стилове и портретната живопис, съчетани с  градската среда, разкриват един нов вид творби и ни показват вдъхновението на още един майстор на уличните изложби.

swoon_moon


Уличното изкуство определено има своите почитатели по цял свят, а творци като Олек и Swoon ще допринасят за процъфтяване му със силата, с която създават своите шедьоври.

Дарявайки глътка свежест на всекидневния живот по улиците с креативните си изпълнения, те събуждат емоциите и усмивките във всеки един от нас.

 

http://www.agataolek.com

http://www.artnet.com/artists/swoon/

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *