Английският съсед

Публикувано на 02 October 2011 by admin

Прочитайки на обратно фамилията на Михаил Георгиев Мишев, ще получите псевдонима на един добрър комичен български автор. Вешим. Михаил Вешим. Вероятно името му е познато на доста от вас. английският-съсед-михаил-вешимЗа тези които все още не са се запознали с творчеството му препоръчваме горещо да започнат с книгата „Английският съсед”.

Една наистина смешна книга. Още от първите страници читателят е пренесен сред множество комични ситуации и забавни случки, а след опознаването на героите, не може да оставите тази книга, докато не я прочетете до край.

Историята е елементарна, както и мисленето на повечето от жителите на българското село Плодородно. Едно място на което хората са свикнали повече да говорят, от колкото да вършат някаква полезна работа. Там на почит е местният бар „Лондон”, където се събират жителите на селото, алкохола се лее, а работата стои в упадък. Докато един ден не се появява англичанин купил имот във въпросното селце. Историята проследява дните му в Плодородно, и срещата му с подлите постъпки на бившия военен – Щърбан Щърбанов, мързеливеца с „българско” име Нотингам Форест, сексапилната барманка Глория, далновидния кмет на селото, баба Мара – истинската българска селска домакиня и още много интересни и по свое му колоритни персонажи. Книгата е написана много приятно, прочита и преминава леко и винаги с усмивка на уста, а в някои моменти е възможно да се посмеете високо на глас без да сте очаквали.

Това е  добра българска сатира, която трябва да бъде прочетена от всеки един българин /и англичанин/, представяйки битовизмът и селския манталитет от забавната му страна. Ако ви е омръзнало от сериозни четива и искате да се позабавлявате искрено, това е книгата която ще ви разсмее от сърце.

„Съвременна Байганьовщина, преминаваща пред погледа на един поданик на английската кралица.”

Подготвил : lejerno.bg

 

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *