Преди да заспя /Before I go to sleep/

Публикувано на 26 September 2011 by admin

През летните месеци на 2011 г. в българските книжарници се появи дебютния роман на английския автор Стивън Уотсън„Преди да заспя” /Before I go to sleep/ – психологически трилър, станал хит в над 40 държави по цял свят.

преди-да-заспяТова е разказ за жена попаднала зад решетките на своята памет. Ретроградна амнезия връхлетява иначе добре развиващия се живот на младата писателка Кристин Лукас. Как би се почувствал човек, ако губи всички спомени след като заспи? Какво е чувството да се будиш всяка сутрин до непознат мъж? Каква би била реакцията Ви ако очаквате от огледалото в банята да Ви се усмихне 20-годишно момиче, а вместо това виждате зряла жена около педестте?

Отговорите на тези въпроси са представени много умело на читателя, като покрай тях авторът засяга темите за любовта, брака, семейния уют, изневярата.

Събуждайки се всяка сутрин, Кристин разполага с няколко снимки и скрит дневник в гардероба – но не и със спомени. Сполетял я инцидент изтрива паметта и като тебешир от учебна дъска. С помощта на млад лекар интересуващ се от нейното състояние, тя започва да си води дневник благодарение  на който разбира ужасяващи истини.

„Тази нощ обаче няма да заспя.. а ако се случи, не искам да се събуждам”

Изключителни са описанията на женската душевност, емоции и поведение, пресъздадени през погледа на Стивън Уотсън. Този трилър доказва тезата, че не е нужно присъствието на насилие и убийства, за да се създаде добър трилър-роман, а по-скоро качеството на писане е от решаващо значение. „Преди да заспя” е в една категория с романите, наречени ‘page-turner’ – тези, които не спират да държат читателя в напрежение до последната страница.

„Добре дошли в живота на Кристин. Нейната история е история за изневярата и цената на мимолетните увлечения, ала преди всичко за онази любов, която може да се изличи от паметта, но не и от сърцето.”

Ако искате да прочетете нещо сериозно и същевременно различно – тази книга е идеалния вариант преди да заспите..

Очаква се книгата да бъде екранизирана от режисьора Ридли Скот.

Подготвил : lejerno.bg

 

 

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *