Защо Ню Йорк е “Голямата ябълка” ?

Публикувано на 08 September 2011 by admin

Ню Йорк е един от градовете, които имат толкова ярка индивидуалност и притегателна сила, че не може да бъде сбъркан с никой друг. Била съм там и още с първото вдишване на въздуха ми беше ясно, че се намирам в град, уникален в много отношения и още преди да видя какво има да ми покаже ми беше съвсем ясно, че ще искам да се върна – за да видя още.

ню-йорк-голямата-ябълка

Ню Йорк е известен с много имена: “Голямата ябълка”, “Центърът на вселената”, “Градът, който никога не спи” и т.н.

Зачудих се с какво градът бе заслужил прозвището “Голямата ябълка”…със сигурност ябълките не са сред нещата, които преобладават и остават трайно впечатление от Ню Йорк.

Съществуват много мнения и противоречия по темата, ето и някои от тях, накратко:

 • Според проучване на Бари Попик и Джералд Коуен, прозвището е за пръв път популяризирано  от спортния журналист Джон Фитзджералд, пишейки за така популярните през 20-те години на 20-ти век конни състезания в Ню Йорк, които били най-големите в страната. Говори се, че той го дочул от жокеи от Ню Орлеънс, които с любов говорели за Ню Йорк: “Мечтата на всяко момче, което е обяздило породист кон. Има само една Голяма ябълка. Това е Ню Йорк.” Толкова голям и пълен с възможности бил за тях града…/И много хора продължават да споделят това мнение./

В памет на Фицджералд, ъгълът на 54-та улица и Бродуей, където той е живял почти 30 години, е преименуван на “Big Apple Corner”.

 • През 30-те и 40-те години на 20-ти век, джаз музикантите в Ню Йорк започнали да го наричат “Голямата ябълка”. В шоубизнеса била популярна репликата: “Едно дърво има много ябълки, но само една е Голямата ябълка” и тъй като градът бил най-доброто място за един музикант, наричали него именно по този начин. Там публиката била най-весела, най-многобройна и знаела как да оценява изкуство подобаващо.
 • Около 1971 “Голямата ябълка” била официално призната като референция към Ню Йорк, във връзка с мащабна кампания, целяща увеличаване потока на туристи към града. Кампанията включвала изображения на червени ябълки, които се очаквало да изкушат хората да посетят града. Идеята била да се наложи образа на Ню Йорк като светъл и весел град, което контрастирало с разпространения тогава тъмен и опасен образ на града.

Какъвто и да е повода хората да наричат Ню Йорк “Голямата ябълка” аз все пак държа да отхапя отново от нея  :D

ню-йорк-небостъргач

 

 

 

 

 

 

 

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

 • Ако някога сте се питали какъв е вкуса на златната ябълка или сте мечтали да видите зл ...

 • През август се състоя примиерата на един от дългоочакваните филми, направен по романа ...

 • Когато музиката оживее – говорим за джаз. Обгърнати от живата мелодия, ентусиазма и ве ...

 • Четири главни букви, в единствения цвят, който биха допуснали до себе си, червено. LOV ...

 • Някъде в западните части на България, малко след град Пирдоп в подножието на Стара пла ...1 Коментари за тази статия

 1. Изгодни програми златна възраст Says:

  Няма спор, че до Ню Йорк поне веднъж трябва да отидеш и да разгледаш всичките тези небостъргачи и да усетиш духа на американците както с е казва.Живеят доста забързано и като цяло все работят, но за една малка почивка мисля, че на всеки един от нас би се отразила идеално.Както и Лос Анджелис…Имам приятел,който живее в Голямата ябълка както е известен града, и казва, че там няма такива предрасъдъци както в нашата страна,което много улеснява неговият начин на живот.

Вашият коментар

Current month ye@r day *