Веспа /Vespa/ – очарователна като Италия

Публикувано на 06 September 2011 by admin

Италия – една прекрасна държава, сгушена на Апенините. На нейната територия живее едно многообразно общество, хвалещо се с многовековна история и богата култура. И не само. Музикален език, модни тенденции, впечатляващо вкусна кухня, страстна натура и колоритни традиции.

веспа-прилича-на-оса

В Италия са творили велики артисти, като Микеланджело и Леонардо Да Винчи, Тициан и Ботичели, създавайки художествени творби и научни трудове, с които Европа е прославена и до днес. Спокойно до тях можем да добавим и имената на братята Пиаджо и дизайнера Корадино Д’Асканио (известен като бащата на хеликоптера), които създават едно от най-масовите и харесвани превозни средства в целия свят (особено в Италия).

Веспа.   

Удобно и безопасно – това са били първите думи на Енрико Пиаджо, когато е помолил своят дизайнер да създаде мотоциклет, подходящ за всеки един човек, независимо от пола и възрастта. Така през пролетта на 1946 година в слънчева Тоскана, в малкото градче Понтедера е създаден първия скутер, носещ името Веспа /Vespa/.

„Sembra una Vespa” – това възкликва създателят и, когато вижда новия променен дизайн на моторното чудо. /В превод от италиански – „Прилича на оса”/. В действителност, визията на Веспа, разгледана аналогично, се оприличава много точно в тези малки бръмчащи насекоми с ярки жълто-черни цветове, малка глава и елипсовидно тяло. Също като осите, в днешна Италия, младежи летят по малките павирани улички на приказните градчета със своите любими мотоциклети.

Малко превозно средство с голяма история – така можем да определим класическите италиански мотопеди. След края на II-та световна война, попаднали в безизходица, двамата италиански братя, притежаващи самолетни заводи, са принудени да пренасочат производството към нещо различно. Така с риск от неуспех, те се насочват към създаване на средство за превоз, с малък разход, удобно и лесно за управление. Благодарение на креативността на Д’Асканио, дизайнът на Веспа позволявал управляване със събрани крака, за разлика от нормалните мотори. Така моторчето било удобно дори за дами, носещи дълги поли.

Не след дълго Веспа става хит, както към 1953  година производството и надхвърля 170 000 броя. Ентусиазмът и трудолюбието на Енрико Пиаджо извежда малкото транспортно средство извън Италия, извън Европа. Постепенно мотопедите стават известни в цял свят, като биват оприличавани на „римска колесница” от американски журналисти. С този темп на популярност Веспите скоро навлизат и в Холивуд. Дори и днес често може да срещнем тези симпатични моторчета в различни филми. Някои от по-известните продукции с участието на Веспа са „Ла долче вита”, „Американски графити”, „Хари Потър”, „Дюс Бигъло”, „Американски пай”, „Алфи”, „Лизи Макгуеър”.

Марката придобива и фенове в лицата на известни личности и актьори, като Марлон Брандон, Хенри Фонда, Мики Рурк, Хю Грант, Матю Бродарик, Браян Адамс, Black Eyed Peas и много други.

С един интересен факт Веспа печели сърцата на италинските дами, а именно, че годината през която италианките получават право да гласуват (1946г.) съвпада с тази на появата на първата „италианска оса”. Изключително удобна и подходяща за тях.

Както социалните мрежи в настоящето спомагат за създаването на приятелства и връзки онлайн, така и Веспа е станала нарицателно за волност и независимост, улесняваща създаването на бързи и лесни социални контакти. Но не пред компютъра, а навън, в широкия и красив свят.

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *