Фирмин – Сам Савидж

Публикувано на 31 August 2011 by admin

Възможно ли е да съществува плъх с качества, присъщи на малко от нас, хората? Интелигентен и разумен, разбиращ човешките проблеми. Съпричастен. Любознателен мечтател.

Фирмин-Сам-СавиджНаречен от създателя си с името Фирмин, той печели във всяко отношение ценителите на съвременния сюрреалистичен роман. Съвкупността от невзрачност и огромни количества знание създават тази така рядко срещана привързаност към едно същество, живеещо по каналите и мизерните улици на Бостън.

Това е малкият-голям главен герой в тази невероятно изпипана творба на американския писател Сам Савидж. Ще го обиквате все повече и повече с всяка прочетена страница.

Роден в мазата на стара книжарница на площад „Сколей”, недохранен и слаб, Фирмин започва борба за оцеляване от самото начало на живота си. В трудните моменти неволята го кара да преживява гладните дни благодарение на заобикалящите го томове книги. Засищайки глада си със страници от известни книги, с течение на времето Фирмин усвоява невероятната способност да чете и разбира всичко написано. „Оливър Туист”, „Великият Гетсби”, „Мъртви души”, „Американска трагедия”, това са само трохи от количеството литература, събрано в малкия му мозък.

Невероятните му приключения са описани с писателско майсторство до степен, каквато много малко писатели притежават. Авторът на моменти подхожда с доста голяма доза критичност към героя си, но в същото време запазва непокътнат позитивния му персонаж.

„Нисък, космат, без талия и без брадичка. Фирмин косматкото. Смешникът. Брадичката, или по-скоро липсата и, ми причиняваше особено страдание.”

„Но както вече споменах, аз съм изключително настоятелен, когато искам нещо достатъчно силно. За това и не се отказах да общувам с човеците.”

Този роман ни помага да видим нещата отстрани, такива каквито са, но през погледа на един плъх-мечтател с човешки черти. Познавач на характерите и емоциите.

Можем само да благодарим на Сам Савидж за невероятното богатство, намиращо се между кориците на тази книга. Почти със сигурност смея да твърдя, че всеки един от нас има какво да научи, прочитайки този шедьовър. Заслужава присъствие във всяка домашна библиотека.

Безкрайните приключения на Фирмин са смес от комични моменти и трагични обстоятелства, и именно това ни помага да абсорбираме капка по капка многобройните житейските уроци. Препоръчваме горещо за ценителите на истинските и дълбоки художествени романи.

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *