Линди Хоп (Lindy Hop)

Публикувано на 28 August 2011 by admin

Когато музиката оживее – говорим за джаз. Обгърнати от живата мелодия, ентусиазма и великолепните танцови умения, те не спирали да играят. Такива били вечерите през 20-те години на ХХ век в Нюйоркския квартал Харлем.

линди-хоп

Роден в епохата на джаза, този танц въплъщава в себе си елгантността от валса, бързината в чарлстона и очарованието на всички производни суинг танци. Линди хоп – така нарекли магическата съвкупност от енергичен джаз с фънки звучене и майсторското акробатично преплитане на две тела.

Линди, както също е бил наричан, е съставен от шест или осем тактови стъпки, а повечето от движенията са взаимствани от Чарлстон и Tap jazz. Фокстрот (Foxtrot) и Виенски валс също участват до някъде във формирането на този щур танц.

След удивителното си прелитане над Атлантическия океан през 1927 година пилотът Чарлз Линдберг (наричан Линди) става и кръстник на един от най-популярните по него време танци. А „Ленокс” авеню е мястото, където Шорти Джордж Сноудън (Shorty George) става един от топ танцьорите на известния танцов салон Савой (Savoy Ballroom) в Ню Йорк. Савой било едно от малкото места в Харлем, където танците са били позволени за черни и бели. Именно той за пръв път нарича танца „Линди Хоп”, като използва израза ‘Щастливеца Линди прескочи Атлантика’ (‘lucky Lindy hops the Atlantic’).

Игран предимно от чернокожи, Линди Хоп-а изумявал дори и белите, въпреки дискриминацията в този период. Акробатични движения, премятания и чупки в коленете били в основата на буйните танци. Танцуван предимно на суинг музика, Линди хоп-а се категоризира особено с рязкото отделяне на танцьорите един от друг, последвано от индивидуални стъпки за всеки един от тях. Танцът обединява движения, в които партньорите се олюляват един около друг и често се вмъква акробатичен характер в танца. Линди може да бъде както луд, див и спонтанен с обезумели ритници и движения на тялото, така и спокоен и много изискан.

линди-хопърсЛинди хоп е културен феномен, който разбива расовите бариери по времето, когато сегрегацията в САЩ е още силно изразена. Познат още като Jitterbug, автентичният афро-евро-американски суинг танц е един от най-социалните танци. Партньорите са свързани нежно и плавно един в друг, вплетени във водовъртеж от музика, чувството на изразяване и импровизация.

Линди Хоп-а изгражда своята история в Savoy, като постепенно е популяризиран в модерните по това време танцови маратони. ‘Кралят на суинга’ – така наричат най-известния салон за танци, където Линди процъфтява. Там тогавашните джаз танцьори обичали да изненадват публиката с красиви импровизации въпреки вече установената хореография.

Жизнен, весел и с усмихнати лица, Линди Хоп ни пренася в една друга, различна епоха, епоха на забавления и приятелски отношения. Наблюдавайки тези умели артисти ни се приисква да се затичаме към първата танцова школа и да започнем нашето лично суинг приключение.

И тъй като красотата и жизнеността на този танц трябва да се види и чуе, а не да се изчете, насладете се на избран от нас клип като се надявам и вие като нас да се заразите с чудесното слънчево настроение, което танцът носи.

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :2 Коментари за тази статия

  1. ambroziaa Says:

    Изглежда впечатляващо! :)

  2. jorkata Says:

    и не само….

Вашият коментар

Current month ye@r day *