Гювече на микровълнова фурна

Публикувано на 22 August 2011 by admin

Случвало ли ви се е да ви се дояде гювече по никое време? И да не ви се чака цяла вечност да го печете в нормална фурна. Ако да – то тогава тази рецепта е точно за вас. Времето за приготвяне е 20-ина минути.

Необходими продукти:продукти-гювече

1 глава лук

3-4 скилидки чесън

1 парче варена наденица (може бекон, салам, шунка или каквато там мръвка ви се върти в хладилника, стига само да не е сурово месо)

1-2 домата

100-150 грама сирене

1-2 яйца

Подправки – чубрица(задължително), червен пипер, масло (каквото ви се намира – олио, зехтин, краве масло)

1 щипка любов

По-гурме читателите могат да използват пармезан и всякакви знайни и незнайни съставки и подправки. Тези по-горе са препоръчителните за общо взето класическото бълграско гювече.  Основната идея е да си го приготвите бързо и с продукти, които общо взето могат да се открият във всеки средностатистически хладилник.

Приготвяне:

Почистете и нарежете лука и скилидките чесън на сравнително дребни праченца. Препоръчително е да използвате пресен лук, но разбира се може да ползвате и какъвто ви се намира. Количеството му зависи изцяло от вашия вкус. Аз лично слагам повече. Каква е тази БГ манджа без лук, нали  След като ги нарежете,  смесете лука и чесъна и ги разстелете равномерно по дъното на гювечето:

лук-на-дъска

 

 

 

 

 

luk_gyuveche

 

 

 

 

 

След това нарежете наденицата/бекона/салама на едри кубчета и го разпределете равномерно върху лука. Над бекона поръсвате с чубрица, като имате предвид, че ако използвате варена наденица – в нея също има доста чубрица:

бекон-на-дъска

 

 

 

 

 

бекон-гювече

 

 

 

 

 

Идва ред и на доматите. Хората с по-чувствителни стомаси може да ги обелят и да им махнат жилите и  прочие белези на съвременното земеделие  В моя случай са два домата, но в края на краищата се оказаха много и не ги сложих всичките. Нарязвате ги на филийки и ги нареждате равномерно върху бекона. Желателно е да спазвате тази последователност на редене на продуктите, като редувате сухи с по-водни. Спокойно можете да излеете и останалият сок от нарязването на домата в гювечето:

домат-гювече

 

 

 

 

 

сирене-гювече

 

 

 

 

 

Над доматите добавих и нарязани маслини. Само внимавайте да не са прекалено горчиви.  Ако нямате или се притеснявате да не си вгорчите живота, спокойно можете да ги пропуснете и направо да започнете да редите сиренето. Него също го нарязвате на филийки или на кубчета като идеята е да не е на много големи парчета за да може после яйцето да се разпредили надолу.

Над сиренето поръсвате с червен пипер и по желание може да добавите масло. В моя случай полях малко зехтин. Предполагам ще се получи много добре също и с краве масло.  Съветвам ви да не слагате допълнително сол. Има си достатъчно и в сиренето, и в колбасите.

Накрая слагате капака на гювечето и готвите в микровълновата фурна на максимална мощност за 5 минути. Ако вашата микровълнова е по-слаба от стандартните 850W, добавете още една минута.

гювече3

 

 

 

 

 

микровълнова-фурна-гювече

 

 

 

 

 

След като изтекат минутите, веднага изваждате гювечето и чуквате отгоре 1-2 яйца.

готово

 

 

 

 

 

яйца-гювече

 

 

 

 

 

Връщате гювечето отново в микровълновата и продължавате да готвите за още 3 ? минути. След като стане готово, ви съветвам да го оставите вътре да постои още 5-10 минути за да се смесят вкусовете. Сега ви остава само да го извадите, да си налеете от любимото питие и да поставите началото на една незабравима вечер с любимия човек

Добър апетит!

добър-апетит

Подготвил : yav

Виж също :

  • Ето и един вариант за гювече на фурна от нашите рецепти.  Начина на приготвяне не е ни ...

  • Присъствието на рибата в нашето меню е препоръчително поне 2 пъти в седмицата, за това ...

  • Ако искате да блеснeте с готварски умения пред приятели или просто да си угодите с нещ ...

  • Ако нямате много време да се занимавате с приготвянето на сложна рецепта за сладкиш ил ...

  • Тиквичките са една много приятна и лека храна, за това решихме да ви представим рецепт ...



2 Коментари за тази статия

  1. Георги Георгиев Says:

    Значи за 20 минути вечерята е готова.Ще пробвам на всяка цена.Благодаря.

  2. tedi Says:

    guveche bez kapak problem li e ?

Вашият коментар

Current month ye@r day *