Случвало ли ви се е да ви се дояде гювече по никое време? И да не ви се чака цяла вечност да го печете в нормална фурна. Ако да – то тогава тази рецепта е точно за вас. Времето за приготвяне е 20-ина минути.
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 парче варена наденица (може бекон, салам, шунка или каквато там мръвка ви се върти в хладилника, стига само да не е сурово месо)
1-2 домата
100-150 грама сирене
1-2 яйца
Подправки – чубрица(задължително), червен пипер, масло (каквото ви се намира – олио, зехтин, краве масло)
1 щипка любов
По-гурме читателите могат да използват пармезан и всякакви знайни и незнайни съставки и подправки. Тези по-горе са препоръчителните за общо взето класическото бълграско гювече. Основната идея е да си го приготвите бързо и с продукти, които общо взето могат да се открият във всеки средностатистически хладилник.
Приготвяне:
Почистете и нарежете лука и скилидките чесън на сравнително дребни праченца. Препоръчително е да използвате пресен лук, но разбира се може да ползвате и какъвто ви се намира. Количеството му зависи изцяло от вашия вкус. Аз лично слагам повече. Каква е тази БГ манджа без лук, нали След като ги нарежете, смесете лука и чесъна и ги разстелете равномерно по дъното на гювечето:
След това нарежете наденицата/бекона/салама на едри кубчета и го разпределете равномерно върху лука. Над бекона поръсвате с чубрица, като имате предвид, че ако използвате варена наденица – в нея също има доста чубрица:
Идва ред и на доматите. Хората с по-чувствителни стомаси може да ги обелят и да им махнат жилите и прочие белези на съвременното земеделие В моя случай са два домата, но в края на краищата се оказаха много и не ги сложих всичките. Нарязвате ги на филийки и ги нареждате равномерно върху бекона. Желателно е да спазвате тази последователност на редене на продуктите, като редувате сухи с по-водни. Спокойно можете да излеете и останалият сок от нарязването на домата в гювечето:
Над доматите добавих и нарязани маслини. Само внимавайте да не са прекалено горчиви. Ако нямате или се притеснявате да не си вгорчите живота, спокойно можете да ги пропуснете и направо да започнете да редите сиренето. Него също го нарязвате на филийки или на кубчета като идеята е да не е на много големи парчета за да може после яйцето да се разпредили надолу.
Над сиренето поръсвате с червен пипер и по желание може да добавите масло. В моя случай полях малко зехтин. Предполагам ще се получи много добре също и с краве масло. Съветвам ви да не слагате допълнително сол. Има си достатъчно и в сиренето, и в колбасите.
Накрая слагате капака на гювечето и готвите в микровълновата фурна на максимална мощност за 5 минути. Ако вашата микровълнова е по-слаба от стандартните 850W, добавете още една минута.
След като изтекат минутите, веднага изваждате гювечето и чуквате отгоре 1-2 яйца.
Връщате гювечето отново в микровълновата и продължавате да готвите за още 3 ? минути. След като стане готово, ви съветвам да го оставите вътре да постои още 5-10 минути за да се смесят вкусовете. Сега ви остава само да го извадите, да си налеете от любимото питие и да поставите началото на една незабравима вечер с любимия човек
Добър апетит!
Подготвил : yav
Виж също :
Ето и един вариант за гювече на фурна от нашите рецепти. Начина на приготвяне не е ни ...
Присъствието на рибата в нашето меню е препоръчително поне 2 пъти в седмицата, за това ...
Ако искате да блеснeте с готварски умения пред приятели или просто да си угодите с нещ ...
Ако нямате много време да се занимавате с приготвянето на сложна рецепта за сладкиш ил ...
Тиквичките са една много приятна и лека храна, за това решихме да ви представим рецепт ...
September 23rd, 2011 at 1:28 pm
Значи за 20 минути вечерята е готова.Ще пробвам на всяка цена.Благодаря.
April 3rd, 2015 at 9:12 pm
guveche bez kapak problem li e ?