Безсмъртната Хенриета Лакс

Публикувано на 12 August 2011 by admin

Едно от най-известните посмъртно имена в научните и медицински среди е това на Хенриета Лакс. Много хора не са чували това име, но авторката на „Безсмъртната Хенриета Лакс” ни кара да се замислим за изключителната история на тази чернокожа жена и за това, с което е допринесла на света.

безсмъртната-хенриета-лаксТова е историята на 30 годишната бедна фермерка от Балтимор, Мериленд с открит цервикален рак, от която тогавашен лекар в болница „Джон Хопкинс” взима проби без да уведоми пациентката. Когато клетките са взети, получават името ХеЛа (от първите букви на имената на пациента). Тогава никой не е предполагал, че името на тази жена ще бъде най-споменавано в научни статии, вестници, лаборатории и медицински институти.

Започва нова ера в медицинските изследвания. Клетките, взети без знанието й, стават жизнено важни за развитието на ваксината против детски паралич, клонирането на клетки, инвитро оплождането и още много други полезни за човека изследвания в медицината.

Авторката Ребека Склут отделя приблизително десет години за написването на тази книга, която в последствие става най-добра книга на 2010 според 60 видни критици и няколко редакторски класации. Книгата съдържа не само за научни изследвания и факти, свързани с живота на Хенриета, но и по някакъв начин ни докосва и ни кара да станем съпричастни с несправедливото отношение към семейство Лакс и да чуем спохождащите ги мисли.

Търгуването с въпросната клетъчна линия прави много хора богати, докато семейството й не може да си позволи дори здравна осигуровка. Спестяване на истини, лицемерие, подлост, изнудване, недоверчивост – всичко това е разкрито от умелото перо и дългогодишният труд на авторката.

хенриета-лакс-книга„В култура раковите клетки могат да се делят неограничено, стига да имат постоянен приток на хранителни вещества; за това се казва, че са безсмъртни. Един от най-удивителните примери е една клетъчна линия, която постоянно се репродуцира в култура от 1951 година насам.” 

След прочитането на този бест селър оставаме изумени от това как някой може да промени живота на много други хора и медицинската история без дори да подозира. Хенриета Лакс става част от медицинската революция без да разбере това.

„Туморът на Хенриета бил инвазивен; като всички болници в страната, така и в „Хопкинс” третирали инванзивните карциноми на маточната шийка с радий – бял радиоактивен метал, който излъчвал призрачно синкаво сияние”

Книгата заслужава внимание, използвани са много медицински похвати и научни термини, както и факти, разкриващи преживяното от семейството на Хенриета Лакс. Нещо различно като тематика, наподобяващо научен труд, въздействащо с допира на авторката до персонажите, споменати в книгата.

 

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • Една от книгите предизвикала голям интерес с преиздаването си и в България е „Да убиеш ...

  • Прочитайки на обратно фамилията на Михаил Георгиев Мишев, ще получите псевдонима на ед ...

  • През летните месеци на 2011 г. в българските книжарници се появи дебютния роман на анг ...

  • През август се състоя примиерата на един от дългоочакваните филми, направен по романа ...

  • Една от първите алкохолни напитки открити от човека е бирата. Тази любима на много хор ...Вашият коментар

Current month ye@r day *