Бирата!!!

Публикувано на 10 August 2011 by admin

Една от първите алкохолни напитки открити от човека е бирата. Тази любима на много хора напитка е повод на приятелско събиране, присъства на семейната трапеза и допринася за много весели моменти с любими хора.

бира+девойки

Докато при вината и малцовите уискита е нужно познание и авторитетно мнение при избора им, с бирата нещата стоят доста по-лесно. През вековете до сега тази възхитителна напитка остава важна част от човешкото съществуване. Нека разгледаме на кратко каква роля играе бирата в историята на човека.

История

Течен хляб, така наричат и днес тази напитка. Съществуват твърдения, че първият продукт който нашите предци са научили да правят от смесване на вода и зърнени култури не е бил хлябът, а именно бирата. Първите хора които са се занимавали с направата на тази напитка са обитавали южните части на Месопотамия (днешен Ирак) преди повече от 4 хиляди години преди Христа. Шумери, така са били наричани хората отглеждали житни растения специално за направата на бира, с която почитали своите богове. Историята разкава как традиционният шумерски хляб правен от ръж, е бил важна част от процеса по изготвяне на бирата. Смесвайки го с различни аромати е бивал поставян в големи съдове, докато ферментира. Това го е правило основна съставка в производството на бира и с помощта му са били набавяни някои от най-важните компоненти за завършване на целият процес.

Направата на добра бира е съвкупност от добри умения, сръчност и познания за процеса по изготвяне. С помощта на тези си качества, майсторите пивовари са избирали съставките и са внасяли хармония при избора на отличителните вкусове и благовонните аромати на бирата.

Те са имали познанията и внимателно са следели и аранжирали химичните реакция между хмелът, житните култури, водата и закваската (бирената мая). Самият процес на варене е доста сложен, с представеното до тук може да добиете каква е основната идея при варенето на бирата.

За приготвянето на бирата могат да бъдат използвани всякакъв вид въглехидрати и основно захари или нишeстета, които на свои ред лесно понасят ферментацията и заради това се твърди, че тази вкусна напитка е била произвеждана в различни краища на света от смесица на различни култури от тази група. Като например африканците използват просо, царевица и един вид тропическо растение наречено маниока. В Китай е разпространена бира  от пшеница. А японците, както в доста техни напитки и ястия, използват ориза за направата й.

Основната съставка на бирата е водата. И както може да се досетите в различните крайща на света, минералите съдържащи се във водата са с различни компоненти, което прави и вкуса на бирата различен. Ето защо ценителите на тази леко алкохолна напитка могат да направят разлика между бира Гинес (Guinness) която се произвежда в Ирландия и чешката бира Пилзен (Pilzen). В Чехия и тамощният регион водата се усеща, като по-мека. Докато в Дъблин свойствата и са доста по различни и я правят твърда.

биричкаИ като във всеки един отрасъл и пивоварите имат своя закрилник който да бди над тях и над това което правят. Светец от Римо-католическата църква и покровител на производителите на бира, епископ Арнолд от Метц остава светия в историята и до ден днешен. Втората половина от живота си той отдава изцяло на бирата, подобрявайки процесите на варене, насърчавайки местното население да пие бира, вместо вода. С аргумент, че при направата на бира, водата претърпява върене, което води до отстраняването на  всякакви патогенни бактерии, причиняващи болести, като често срещаната по него време туберкулоза. Той е бил обичан и уважаван от селяните, а негов цитат е често употребяван и в момента.

“От човешка пот и любовта на Бог, бирата се появи на нашия свят”

Интересни факти

Преди хиляди години във Вавилон е съществувала традиция, според която месец след сватбата, бащата на булката е бил длъжен да достави на зет си медовина (бира от мед) в количества колкото може да изпие младоженеца. По него време календара с който са разполагали се е наричал Лунен календар, създаден на основата на цикъла на луната.

Месеците през които се е състояла сватба, са били наричани “медни месеци”, които след време се превръщат в “сватбено пътеществие”. Медовината е медената бира, каква по-добра напитка за отпразнуване на меден месец.

Ето на какво е способна напитката ако не сме внимателни със съхранението и консумирането и. В далечната 1814 година, някъде в Лондон в пивоварна фабрика, става инцидент с резервоар съхраняващ 3500 барела с бира. Това причинява огромна бирена вълна, която унищожава две къщи и девет човека намират смъртта си.

Говори се, че дори провизиите подготвени за Ноевият ковчег са съдържали бира.

За големите привържаници на бирата още интересна информация относно любимата напитка.

В медицината има научен термин за страх от празна чаша, думичката е ценосиликафобия. А ето и какво се случва когато се опитваме да избегнем изпадането в ценосиликафобия и изпием малко повече от необходимото количество алкохол..

След повечко бири, алкохола се абсорбира от стомаха и тънкото ни черво и рано или късно навлиза в кръвта ни. При този процес алкохола, минава през цялото ни тяло. Затова когато употребяваме алкохол на гладно, се напиваме по-скоростно. Следващата фаза е отделянето на алкохола от организмът ни. Това става чрез уриниране, разграждане с помоща на черният дроб и при издишане. Способността на човешкото тяло да неотрализира една бира отнема към един час, затова когато изпием повечко бирички в рамките на този час, се понапиваме. Което на свой ред рефлектира и на други части от тялото ни, като мозъка. Алкохолът атакува кората на главния мозък и в последствие ни смъква задръжките и ни прави по-разговорливи. Нещата стават по-сериозни, когато алкохола достигне хипокампуса на мозъка, който е отговорен за моментите когато започваме да забравяме. С помоща на малкия мозък пазим координация, удари ли ни там алкохола – губим равновесие и координация. Но най-сериозно е когато количеството алкохол е  прекалено и достигне гръбначния мозък. Той играе много важна роля в нашия организъм, като регулира дейности за които не трябва да мислим, като регулирането на сърдечната дейност и дишането.

Но нека не мислим за тези възможни варианти и да погледнем назад в историята където викингите са смятяли, че след смъртта отиват в техният рай, наречен Валхала.

И там ги очаква огромна коза, от чието виме тече неограничено количество бира.

Като завършек на обиколката ни около бирата и нейната история ще добавим една мисъл на американския писател Дейв Бари.

А тя гласи..

“Не всички химикали са нещо лошо. Без помоща на водорода и кислорода нямаше да бъде възможно да съществува водата, жизнено важна съставка… за направата на бирата.”

Дейв Бари

 

Подготвил : lejerno.bg

Източник : Wikipedia

 

Виж също :

  • Ето и нещо за любителите на супите. Пилешка супа с много зеленчуци. Бързо, лесно и вку ...

  • Едно от най-известните посмъртно имена в научните и медицински среди е това на Хенриет ...

  • Прочитайки на обратно фамилията на Михаил Георгиев Мишев, ще получите псевдонима на ед ...

  • В основата на всички промени на времето е Слънцето, което нагрява Земята. Нагряването ...

  • Напоследък все повече се говори  за опазване на околната среда, започват да се използв ...Вашият коментар

Current month ye@r day *