Какво е зелен туризъм ?

Публикувано на 07 August 2011 by admin

Напоследък все повече се говори  за опазване на околната среда, започват да се използват навсякъде и все по-често думите „зелено”, „еко”, „green”. Зеленото днес е навсякъде – новините, политиката, модата и дори технологиите.

зелен туризъм

Зеленият цвят струи от тв екрана, от вестници, списания, билбордове, в интернет също всичко позеленява, но дали наистина наричат нещата с истинските им имена или ги използват за бързо и лесно постигане на популярност, добра реклама и PR на гърба  на истинското значение на зелените идеи.

Такъв е и случая с така наречения зелен туризъм. Именно за това днес ще поговоря по тази тема и  ще се опитам да Ви помогна да започнете да го разграничавате от всичко, което в България наричат с тези думи. Време е да се научим да правим разлика между това какво е зелен туризъм и какво си мислим, че е и ни представят за зелен туризъм.

За мнозина зелен туризъм означава почивка след природата, в селски регион, да отседнеш в селска къща,  децата да си поиграят на красивата полянка пред къщата, да хапнеш плодове и  зеленчуци от градината на домакина, да се разходиш в гората, пък било то и с джип (така популярното „сафари”, което няма нищо общо със зеления туризъм и с опазване на околната среда) и т.н

Всичко това е много хубаво, но това не е зелен туризъм.

Зеленият туризъм преди всичко е устойчив туризъм, базиран изцяло на толерантно отношение към природата, местната култура, биологичното растениевъдство и животновъдство, традициите и бита, като акцентът пада върху ограничаване на вредите, които нанасяме ежедневно на околната среда. Да избереш да следваш зелената идея е специален избор, защото при този избор заявяваш своето отношение към природата, към самия себе си и към бъдещето на децата си.

На кратко по долу ще изложа истинските условия, идеи и цели, които обуславят зеленият туризъм, а Вие сами ще направите и откриете разликите.

В основата на зеленият туризъм влизат следните условия и изисквания :

 •  Използват се възобновяеми източници на енергия, пести се електроенергия и питейна вода; 
 • Къщите имат изолации и  при самия строеж и обзавеждането се използват естествени материали;
 • Отпадъците се събират разделно и се компостират органичните отпдаъци;

зелен туризъм 2За тези от вас, които чуват за първи път тази дума – компостирането е естествен процес, извършван от милиони малки същества, повечето от които не могат да се видят с просто око. Тези същества са бактерии, насекоми, гъбички и червеи, които разграждат кухненските и градински отпадъци до почвоподобен материал, наречен компост)

Компостирането превръща вашите отпадъци в полезен продукт – органична тор – компост.Не всяка малка фирма в областта на туризма би могла да отдели средства за соларни или за други еко технологии, но пък всеки би могъл да започне от нещо малко, което в момента е по неговите сили (например на село да компостираш органични отпадъци съвсем не е трудно и най-малкото е скъпо) и с времето според възможностите си да се стреми да прави нововъведения в посока подкрепа на зелената идея.

 • Ползват се биоразградими почистващи препарати, а не препарати на химическа основа, които са вредни за околната среда и за нашето здраве;
 • Ползват се биоторове за градините;
 • Пазаруват от местни производители, а не на едро от големи супермаркети;
 • Участват в зелени инициативи;
 • Стремят се по-рядко да позолват автомобила си;
 • Предлагат Био зеленчуци и плодове;

Списъкът може да продължи, но смятам, че и така стана ясно в какво се състои разликата между едни и същи туристически услуги, но предложени по коренно различен начин и в интерес на истината и за различна аудитория.

Целта е да се научим да ценим истинските усилия, които полагат хората, за да са в състояние да предлагат истински качествени зелени услуги. Много е важно да разберем, че всеки трябва да поеме своята лична отговорност за опазване на природата, независимо от това дали предлага услуги и продукти в сферата на туризма или пък е в ролята на турист.

В хода на глобализацията и смаляването на света, все по-ясно се вижда как животите на хората, на растенията, животните и въобще на целите екосистеми навсякъде са тясно зависими един от друг.

Истината е, че всяко, нещо което правим оставя отпечатък – добър или лош. Добрата новина е, че като разумно същество Вие можете да контролирате своите действия като правите правилен избор – къде да живеете, какво да купувате, какво да ядете, какво да използвате за осветление и отопление в дома си, къде да си прекарате ваканцията.

Подготвил : Емил Вутов 

Виж също :

 • Глемпинг означава да къмпингуваш, заобиколен от лукс. Glamping всъщност  е съкращение ...

 • На всички ни е познат израза, че вкусните неща най-често са вредни. Ние обаче категори ...

 • За любознателните ето и още малко информация относно племената по цял свят, техните тр ...

 • Една от първите алкохолни напитки открити от човека е бирата. Тази любима на много хор ...

 • Шведската фирма Visiondivision  занимаваща се с архитектура на сгради представи на ско ...Вашият коментар

Current month ye@r day *