Времето и неговите промени

Публикувано на 29 July 2011 by admin

В основата на всички промени на времето е Слънцето, което нагрява Земята. Нагряването е неравномерно в зависимост дали е ден или нощ или каква е повърхността (скали или дървета), защото различните повърхности поглъщат и отразяват слънчевата светлина в различни количества.

времето-слънцето-промени

Също има значение къде се намираме, тъй като слънчевата светлина достига до Екватора по-директно, отколкото до полюсите. Неравномерната топлина е причина за разлики в налягането, като се създава вятър между областите с високо и ниско атмосферно налягане.

Високо и ниско атмосферно налягане :

Тъй като Земята е по-топла в областта на Екватора, отколкото на полюсите възникват значителни разлики в налягането.Въздухът започва да се движи на север и на юг в опити да оеднакви разликата в наляганията създадена от температурната амплитуда. Земята се върти под влиянието на този въздух, което отклонява посоката й.

Високо налягане :

Когато въздухът се изстудява молекулите в него се прилепват по-близо една към друга. Въздухът става по-плътен и пада по-ниско. В районите с високо атмосферно налягане времето обикновено е меко, а когато има ветрове, те са леки.

Ниско налягане :

Когато въздухът се затопли, молекулите му се разпръскват, той става по-лек и се издига на горе. Формирането на системи от ниско налягане, обаче е по-сложно и изисква участието на действие наподобяващо вълна между две области с високо налягане. Вълната става все по-силна, докато не се разбие и тогава се ражда системата с ниско налягане в която се развива въртене по посока обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо.

Образуване на сняг и дъжд :

Не всички дъждовни капки са това, което си мислите, че са. Всъщност повечето от тях никога не се виждат. Или най-малкото не се виждат, докато не са в края на жизненият си цикъл. Въпреки че един облак може да изглежда като гигантско парче памук, всъщност е съставен от миниатюрни ледени кристали или капки вода, които са се кондензирали (превърнали са се от пара във вода) около още по-малки частички от прах. Близо до върха на облаците, дори и през лятото повечето от тези малки “капки дъжд” са по-скоро лед отколкото вода, тъй като е по-студено на такава височина. При издигането на топъл въздух се получава конденз; въздухът изстива до момента в който се кондензира от състояние на газ във вода.
Издигащият се въздух придърпва капката на горе, където тя може да замръзне. В това време все повече вода се кондензира, ето защо капката става все по-голяма. Най-накрая издигането й спира и капката е достатъчно тежка, за да падне. Когато падне е възможно леда да се превърне във вода. Или може да попадне в ново издигане и да мине през целият цикъл отново. Когато това се случи капката (или леденото  блокче) може да бъде много голяма. По този начин се създават големите бури с проливни дъждове и силни градушки.

В крайна сметка капката или парчето лед са достатъчно големи, че  гравитацията да превъзмогне всякакви процеси на издигане в системата и капката или в каквото тя се е превърнала падат на земята. По пътят си надолу, може или да се разтопи или да замръзне, което определя начина по който ще я наречем когато докосне земята.

Подготвил : lejerno.bg

Виж също :

  • Наскоро гледахме "Дилъри на време" и докато мъжката част сякаш не остана силно очарова ...

  • Когато музиката оживее – говорим за джаз. Обгърнати от живата мелодия, ентусиазма и ве ...

  • Една от първите алкохолни напитки открити от човека е бирата. Тази любима на много хор ...

  • Във френските Алпи, в курорт с име Лез Арк, от време на време се подвизава талантлив а ...Вашият коментар

Current month ye@r day *