Лудориите на лошото момиче – Марио Варгас Льоса

Публикувано на 27 July 2011 by admin

“Лудориите на лошото момиче”, с автор носителят на Нобелова награда за литература през 2010 г. – Марио Варгас Льоса, е за мен несъмнено от онези книги, които прoчитам на един дъх и зачетена в нея обръщам граничещо с никакво внимание на заобикалящата ме действителност, потънала в дълбините на емоциите на героите.

Марио Варгас Льоса - Лудориите на лошото момичеИсторията се върти около една любов, която изпълва целия живот на главния герой – Рикардо, любов, която е източник както на най-голямата мъка, така и на най-върховното удоволствие през годините. Влюбва се в “лошото момиче” още като тийнейджър в Перу, където е омагьосан от това “въплъщение на женското кокетство”.  Следващата му среща с нея е едва 10 години по-късно, когато той е осъществил единствената амбиция  в живота си – да живее в Париж. От този момент започва една неспирна въртележка от срещи и раздели, като Рикардо всеки път остава сам, когато “лошото момиче” намери поредния богат и влиятелен мъж, всеки път с нова самоличност и все така коравосърдечна и авантюристична, подлагаща се на всякакви опасности, жертвайки душата и тялото си, за да преследва мечтата си. Сякаш садизмът и мазохизмът си съжителстват рамо до рамо във всеки човек и излизат наяве в зависимост от човека, под чиято магия живеем.

Това е една книга за романтичното и сексуално обсебване, за истинската самоличност, принадлежността, саможертвата, съчувствието, прошката и безкрайната амбиция, която може да изгради и да съсипе човек.

 

“Усетих сърцето и – туптеше ритмично, сякаш в мен. Гневът ми се бе изпарил и вече бях изпълнен с разкаяние, че я ударих и я накарах да страда, докато се любех с нея. Целунах я нежно, като се опитвах да не я събудя, и прошепнах безгласно в ухото и: Обичам те, обичам те, обичам те. Не спеше.” – Марио Варгас Льоса

“- Никога няма да живееш спокойно с мен, предупреждавам те. Защото не искам да се умориш от мен, да свикнеш с мен. И макар, че ще се оженим…никога няма да бъда твоя съпруга. Искам винаги да съм твоя любовница, твоето кученце, твоята уличница. Като тази нощ…” - Марио Варгас Льоса

Подготвил : Marmoset

Виж също :Вашият коментар

Current month ye@r day *